Wiele osób zmaga się z podwyższonym stężeniem cholesterolu, a zwłaszcza frakcji LDL. Gdy wyniki badań morfologicznych jednoznacznie będą wskazywały na przekroczenie dozwolonej normy, należy jak najszybciej zmienić codzienną dietę, a mianowicie zrezygnować z żywności wysoko przetworzonej. Obserwacje wskazują na to, że już po paru miesiącach od stosowania odpowiednio zmodyfikowanej diety, a więc takiej która dostarcza wartościowych składników odżywczych w odpowiednich ilościach można zauważyć poprawę kiepskich wyników badań morfologicznych. Stosowanie diety przeciw cholesterolowej ma więc ogromne znaczenie na stężenie cholesterolu w naszej krwi.
Ludziom których cholesterol przekracza dozwoloną granicę, proponuje się wprowadzenie w życie konkretnych zmian, czyli między innymi zdrowego sposobu odżywiania, co pozwoli uchronić przed rozwojem groźnej w skutkach miażdżycy. Dieta umożliwiająca redukcję cholesterolu polega na zminimalizowaniu spożycia produktów obfitujących w cholesterol, które zarazem spowodują wzrost wartościowej jego frakcji, czyli HDL. Dieta ta jest zbliżona do diety krajów śródziemnomorskich, a więc obfituje w ryby, warzywa i owoce oraz oliwę. Z menu wyklucza się czerwone mięso, podroby, tłuste wędliny typu parówki, boczek i salami. Zaleca się także rezygnację z masła, smalcu i twardych margaryn – produkty te obciążają wątrobę. Jeżeli chodzi o nabiał, to należy wykluczyć produkty takie jak tłusta śmietana, sery – żółty, topiony oraz pełnotłusty twaróg. Zdrowa dieta nie zawiera produktów typu fast food, chipsów, białego pieczywa, napojów alkoholowych, ciastek, herbatników, tortów, ciast, chałwy czy lodów. istnieją za to pewne substancje, które znacznie obniżają stężenie cholesterolu, a mianowicie chodzi o kwas gama-linolenowy, karnitynę, lecytynę sojową oraz pyłek kwiatowy. Bardzo ważne jest także dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia zawartości trójglicerydów i cholesterolu LDL, a jednocześnie podnoszą cholesterol dobry, czyli HDL. Można je znaleźć między innymi w tłustych rybach morskich, jak również w oliwie i oleju.