17 lut Brak komentarzy admin Odchudzanie , , , ,

Wprowadzanie w codzienne życie zdrowej diety staje się coraz bardziej powszechne we współczesnym świecie. Prawidłowe odżywianie się jest dosyć popularne, z tego powodu coraz więcej ludzi interesuje tym zagadnieniem. W jaki sposób przygotowywać swoje posiłki, żeby czerpać z nich jak najwięcej korzyści? Jaką dietę stosować, by móc cieszyć się smukłą sylwetką? Prozdrowotna dieta obejmuje przede wszystkim zapewnienie wszystkim komórkom naszego ciała wszystkich koniecznych do sprawnego funkcjonowania składników odżywczych. Nie mniej istotne jest także dostarczenie białek, tłuszczy, węglowodanów, witamin i minerałów we właściwych proporcjach. Zdrowe osoby zdecydowaną większość energii w trakcie dnia powinny pozyskiwać z produktów zbożowych. Unikajmy białego pieczywa, ponieważ nie posiada ono za dużo wartości odżywczych, a poziom glukozy we krwi po konsumpcji produktów z białej mąki gwałtownie rośnie. Produkty pełnoziarniste zawierają wiele błonnika wspomagającego procesy trawienia. Bardzo istotne jest spożywanie odpowiedniej ilości zdrowych jarzyn, które można pałaszować niemal bez ograniczeń. Posiadają one wiele cennych witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Zdrowa dieta to także owoce, które powinniśmy spożywać jednak głównie w pierwszej połowie dnia, z tej przyczyny, że zawierają dużo fruktozy odkładającej się w postaci tkanki tłuszczowej. Owoce dobrze jest spożywać z produktami zawierającymi tłuszcz, dzięki czemu możliwe staje się przyswojenie witamin A, E i K. Mleko i produkty mleczne zawierają dużo wapnia oraz witaminy D, z tego powodu wskazane są przede wszystkim w jadłospisie najmłodszych. Żywe kultury bakterii zawarte w kefirze, jogurcie czy też maślance pozytywnie oddziałują na mikroflorę bakteryjną jelit.