Dieta wyszczuplająca zazwyczaj jest kojarzona z dużymi wyrzeczeniami. Powinnyśmy mimo wszystko mieć na uwadze, że tego typu posiłki zazwyczaj są dobre, a ich spożywanie nie musi być dla nas przykrym obowiązkiem, ale przyjemnością.
Większość z nas niepotrzebnie rezygnuje ze spożywania pieczywa na śniadanie. Wydaje nam się, że w ten sposób prędzej stracimy na wadze, jednak okazuje się, że tego typu zachowaniem zwiększamy jedynie prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Dietetyczne śniadanie może zatem bez żadnych przeszkód składać się z ulubionych kanapek. Kanapki te muszą być jednak przygotowane z odpowiedniego typu chleba, na którym ułożymy pozbawioną tłuszczu wędlinę lub twarożek oraz trochę warzyw w postaci między innymi pomidora i sałaty lodowej czy też ogórka i rukoli.
Warto jednak zaznaczyć, że wybierając pieczywo do przygotowania kanapek w ramach dietetycznego śniadania, należy zwrócić uwagę na parę istotnych kwestii. Przede wszystkim nie należy kierować się wyłącznie jego barwą – nierzadko powstaje on bowiem w wyniku zastosowania do wypieku karmelu, który nadaje mące właściwą barwę. Koniecznie należy też sprawdzić, czy do tego procesu używane są cukier, miód sztuczny albo słód jęczmienny – produkty te są wszakże na diecie zabronione.
Istotne jest także zadbanie o to, by wybrane przez nas dietetyczne pieczywo było przygotowywane przy użyciu mąki pełnoziarnistej, a nie tylko mąki pszennej. Stosowanie się do tych nieskomplikowanych reguł sprawi, że spożywanie kanapek na śniadanie nie będzie miało niekorzystnego wpływu na naszą sylwetkę i dołoży się do redukcji wagi. Pamiętajmy więc o nich każdego dnia.