Świąteczne przysmaki kuszą każdą z nas. Ciężko jest nam bowiem oprzeć się pulchnym pierogom, aromatycznym ciastom a także wyczekiwanym przez długi czas uszkom z grzybami. Trzeba jednak pamiętać, że kilkudniowe obżarstwo nie musi pozostawiać po sobie śladów w postaci nadprogramowych kilogramów. Wystarczy bowiem, że zastosujemy się do jednej, prostej zasady.
Według zaleceń kościoła katolickiego, we wigilię Bożego Narodzenia nie należy nic jeść aż do wieczora. Zasada ta jest jednak dla ludzkiego organizmu wyjątkowo szkodliwa. Aby nie przytyć, we wigilię warto bowiem zjeść lekkie śniadanie oraz obiad z niską zawartością kalorii. Posiłki te pozwolą bowiem uchronić się nam przed napadem wilczego apetytu i umożliwią spróbowanie wszystkich dań wigilijnych bez obaw o figurę. Jeżeli nasz organizm nie będzie wygłodzony, łatwiej nam będzie powstrzymać się od pochłonięcia wszystkiego, co jest na stole.
Trzeba koniecznie podkreślić, że przyrządzenie dietetycznego obiadu we wigilię nie musi nam zajmować wiele czasu. Każda z nas może zrobić go dosłownie w bardzo krótkim czasie, nie zamartwiając się, że traci cenne minuty potrzebne na przygotowywanie potraw na wieczerzę. Najprostszym daniem na obiad – w dodatku jarskim – jest biała fasola zapieczona z jarmużem. Do jej ugotowania konieczna jest jedynie namoczona wcześniej fasola, paczka jarmużu a także ulubione przyprawy. Danie zapieka się w piekarniku, dzięki czemu jest ono gotowe bez konieczności długiego przyrządzania. Ten niebywale mało skomplikowany, dietetyczny obiad pomoże nam zaspokoić głód i w kilka dni po dniach świątecznych zmieścić się w wymarzoną sylwestrową kreację.
Delikatny obiad we wigilię
17
lut