Osoby odżywiające się w sposób zdrowy pochwalić mogą się wspaniałym samopoczuciem, mają zdrową skórę, włosy i paznokcie, ich narządy wewnętrzne funkcjonują z dużą wydajnością. W jaki sposób racjonalnie przygotowywać nasze posiłki? Co kłaść na talerz, żeby cieszyć się zdrowiem?
Istotne jest nie tylko to, co jemy, ale także to w jaki sposób formułujemy swoje posiłki. Dieta powinna być w taki sposób zbilansowana, aby organizm mógł pochłaniać składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Zdrowa dieta powinna zapewniać wystarczającą ilość białek, tłuszczy, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Posiłki powinny być konsumowane kilkakrotnie w ciągu dnia, najlepiej od pięciu do sześciu razy. Zawartość tłuszczy oraz błonnika w posiłku obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów, dzięki czemu unikamy gwałtownego podwyższenia poziomu glukozy we krwi.
W zdrowej diecie powinniśmy nie zapominać o spożywaniu produktów zbożowych. Zalecane są jedynie pokarmy zawierające ziarna pełnoziarniste, które bogate są w odżywcze witaminy oraz minerały. Niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika to kolejne dobre strony produktów z mąki pełnoziarnistej. Zdrowa dieta powinna być wzbogacona w jarzyny i owoce, które są źródłem dużej ilości witamin i minerałów. Mleko i produkty stworzone na bazie mleka wzbogacają dietę w witaminę D, A oraz wapń. Bardzo korzystne jest także wprowadzenie do diety pokarmów zawierających ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich między innymi tłuste ryby, olej rzepakowy, słonecznik, len, orzechy. Zdrowa dieta oznacza również dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości płynów. Najzdrowiej wybrać wodę mineralną, którą powinniśmy dostarczać organizmowi w ilości około dwóch litrów dziennie.
Jakie są fundamenty zdrowej diety?
17
lut